By Gerdine

september 10, 2018


auto's, Genderneutraal, jongen, keuzes, kleding, meisje, opvoeden, poppen, speelgoed

1 comments

De afgelopen jaren is er veel te doen om genderneutraal. Sommige mensen zijn fel tegen, anderen grote voorstander. Maar wat betekend het nu eigenlijk en hoe kun je het goed uitvoeren?

Vroeger vs nu

Gender specifieke kleding en speelgoed is eigenlijk iets nieuws. Vroeger was genderneutraal opvoeden heel normaal. Je had geen specifieke jongens of meisjes kleding en ook speelgoed was voor elk kind gelijk. Roze was in de 19e eeuw nog voor jongens en blauw voor meisjes. Dit veranderde pas in de tweede wereld oorlog toen Hitler besloot roze sterren te gebruiken om Homo’s te identificeren. Opeens wilde mannen de kleur roze niet meer als kleur voor jongens. En veranderde dat. Daarvoor was roze juist een krachtige kleur voor jongens en blauw een zachte kleur voor meisjes.

Ook waren auto’s niet voor jongens en poppen niet voor meisjes. Een kind kon zelf kiezen wat hij wilde en in reclame’s werd het gemixt tentoongesteld.

In de jaren 70 en 80 werden de verschillen pas geaccentueerd en vanaf die tijd werd dit steeds meer en meer.

Speelgoed

Als je er over na gaat denken is het eigenlijk gek dat jongens niet met poppen mogen spelen en meisjes niet met auto’s. De gedachtegang erachter is mij ook niet helemaal duidelijk. Een jongens die met poppen speelt leert hoe hij voor baby’s moet zorgen en zal er hooguit voor zorgen dat hij een goede vader word. Hij zal er echt geen homo van worden. Dat kan al niet, want welk geslacht jij aantrekkelijk vind zit al in je bij de geboorte. En daarnaast, wat is er mis met homo’s?

Als je meer dan 1 kind hebt en dan ook nog een jongen/meisje verschil dan zal het aanbod in speelgoed variëren in huis. Maar als je dat niet hebt is het toch belangrijk dat je meerdere dingen aanbied. Dus auto’s en poppen. Kleurtjes en robots. Dansjurkjes en piratenpakken. 

Zo is mijn zoon verzot op auto’s en kan daar uren mee spelen. Maar hij pakt ook regelmatig een pop om die in bed te leggen en in het keukentje gaat hij eten maken voor iedereen.

Mijn dochter is gek op prinsessenjurkjes maar ook op timmeren. 

Alles mag!

Kleding

Nu is speelgoed nog wel makkelijk te doen voor veel ouders maar bij kleding komt al snel een taboe erbij. Dat meisjes broeken dragen is prima, maar toch moet er op een meisjes spijkerbroek een hartje geborduurd worden. Of een roze randje.

Een jongen een rok of jurkje aan trekken word echter snel afgekeurd en met rare blikken gadegeslagen. Waarom? Het is maar kleding. 

Ook als je voor gender neutraal opvoeden bent kan het soms lastig zijn om de vooroordelen in je hoofd stil te krijgen. Het is toch een mentale drempel die je over moet om je zoontje in een rok of jurkje naar school te laten gaan. Wat zullen anderen zeggen? Word hij nu niet gepest? Dat zijn dingen die we niet willen, dus kiezen we voor veilig en doen het niet. 

Eigen ervaring

Mijn zoontje mag zijn eigen kleding kiezen. In het begin kan je kind dit nog niet en zul jij moeten kiezen. Dan is er niets mis met broeken ipv rokken. Maar zodra je kind groot genoeg is om zijn mening duidelijk te maken dan kan je hem/haar ook laten kiezen. 

Mijn zoon kiest dan ook regelmatig voor een rok met legging. Hij heeft dan een grote grijns op zijn gezicht als hij heen en weer draait zodat de rok zwiert en zwaait. Heerlijk vind hij dat. En ja hiermee gaan wij ook naar buiten. Hij gaat echter nog niet naar school maar ook dan zal ik er geen probleem van maken. Als hij er blij van word, dat is het belangrijkste. 

Ook mijn dochter mag zelf kiezen, zij is 5 en heeft al een duidelijke smaak in wat ze graag aan wil. Kleding kopen voor haar is dan ook makkelijker. Toch vraag ik haar regelmatig wat ze wil hebben.

Oordelen en los laten

Als wij een wereld willen creëren waarin iedereen volledig zichzelf mag zijn en dus zichzelf ook mag uitdrukken zoals zij willen dan moeten we beginnen bij genderneutraal opvoeden. En als wij onze kinderen leren dat iedereen kleding mag dragen die zij zelf willen zullen ze ook elkaar hierom niet pesten. Sowieso komt pesten vrijwel altijd vanuit onzekerheid en voorbeeld van opvoeders. De verandering begint dus bij ons als ouders. 

Daarnaast moeten wij deze meningen van anderen helemaal los laten. Is het nu echt belangrijk wat die moeder van school over jou denkt? Veranderd jouw leven echt als iemand die jij totaal niet kent een vieze blik trekt? 

Het is misschien in het begin even moeilijk maar als snel zul je zien dat het best mee valt. Zo krijg ik regelmatig complimenten dat mijn zoontje er zo leuk uit ziet in zijn rok, of met dat clipje in zijn haar.

Genderneutraal, een ideaal toekomstbeeld!

Voor mij staat het als een paal boven water, genderneutraal is de toekomst. Dat iedereen zich mag kleden zoals zij willen. Dat ze hun haar mogen stijlen zoals zij willen. En dat begint met onze kinderen laten zijn wie zij zijn. Om de keuze bij hun te leggen en ons niet te schamen voor hun keuzes.
Genderneutraal betekend echter niet dat roze jurkjes bij meisjes niet meer mogen, of een brandweerpak bij jongens. Het betekend alleen dat we ook jongens de kans geven om roze jurkjes te dragen, en meisjes brandweerpakken.

Doe jij met mij mee?

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >